Seznamte s Mgr. Michaelou Raškovou Zelinkovou, Ph.D.

Alternativní a komplementární 

léčba zvířat

Čínská medicína a homeopatie

Mgr. Michaela Rašková Zelinková, Ph.D.

Fyziorehabilitační centrum, Lískovecká 3471, Frýdek – Místek

Cílem mé práce je návrat ke zdraví a přirozenému chovu zvířat dle hesla „Natura sanat, medicus curat“ neboli „lékař léčí, příroda uzdravuje“. Dnešní hektický způsob života, postavený na stresu a kompetici, si na zdraví našem, ale i našich čtyřnohých společníků vybírá krutou daň. Zvířata trpí stejnými civilizačními chorobami, jako jejich lidští opatrovníci, kteří jim chtě nechtě předávají své „démony“. Bohužel právě v oblasti těchto „civilizačních“ nemocí je západní medicína mnohdy bezzubá a nenabízí víc než pouhou paliaci a symptomatickou léčbu založenou na potlačování příznaků. 

Celostní přístup:

Východní medicína se naopak snaží řešit samotný kořen disharmonie a v těle obnovit stav rovnováhy. Nehledí přitom jen na fyzickou stánku, ale příčiny hledá  i na úrovni emoční či duchovní. Právě tyto aspekty jsou pro opětovné nastolení zdraví naprosto klíčové. 

Jak pracuji?

Zvířata se vždy snažím vnímat v širším socio-kulturním kontextu. Pilířem mého přístupu je návrat k co možná nejpřirozenějšímu způsobu chovu, a to co se stravy nebo minimalizace toxické zátěže týče, ale i naplnění smyslu života – ideálně opět na všech úrovních. 

Při své práci aplikuji různé přístupy a metody. Vycházím především z principů a poznatků klasické čínské medicíny, přičemž využívám všech modalit od akupunktury, přes fytoterapii, dietetiku, masáže Tuina až po moxibusci. Další významnou složkou mé práce je homeopatie, v posledních letech pak vzhledem k chemické zátěži především tzv. homeopatická detoxikační terapie. Mou práci rovněž zásadně ovlivňuje  zoofarmakognosie, neboli tzv. sebemedikace zvířat. 

Co se bodyworku týče, využívám především měkké techniky, jako je Feldenkreisova metoda, kraniosakrální terapie, fonoforéza či technika Canine/Equine touch/VHT.  

A co lidé?

V procesu návratu ke zdraví hraje dle mého názoru naprosto stěžejní roli zapojení lidských opatrovníků, a to nejen co se uspokojení fyzických potřeb zvířete týče. Zdraví zvířat a jejich lidských opatrovníků je na energetické úrovni neoddělitelně spojeno         a pokud/dokud člověk nepřijme myšlenku, že zdraví jeho zvířecího společníka odráží jeho vlastní zdravotní stav a není ochoten pracovat i na sobě, znovunastolení vytouženého fyzického i duševní zdraví jeho čtyřnožce se mu na míle vzdaluje.         

S čím Vám/Vašim zvířecím společníkům mohu pomoci?

Nehraji si na Boha a ani netrpím spasitelským syndromem, přesto si ale myslím, že jak     v oblastech, kde už nemá západní medicína co nabídnout nebo tam, kde naopak západní medicína problém ještě nevidí, lze využít možností celostní medicíny… 

Jak název napovídá, alternativní medicíny lze využívat jako jakési další možnosti oproti konvenčnímu přístupu k léčbě. Nabízí tak například alternativu v případě, že se chcete vyhnout chemickým lékům a dáváte přednost přírodní léčbě.

Celostní léčba ale může stejně dobře sloužit jako komplementární, tedy doplňková metoda léčby západní a ruku v ruce s ní spolupracovat.   

Mgr. Michaela Rašková Zelinková, Ph.D.

+420 604 523 391

http://akupunktura-zvirat.webnode.cz/